Janneke van Dijk vertelt waarom zij zoveel liefde voor De Beemster voelt. ‘Het is ontzettend knap hoe dit gebied tot stand is gekomen en hoe het landschap sindsdien behouden is gebleven’.
Janneke van Dijk, beleidsmedewerker bij de gemeente Purmerend, houdt zich onder andere bezig met UNESCO werelderfgoed Droogmakerij de Beemster. Een van haar taken is ervoor te zorgen dat deze aan de UNESCO werelderfgoed verplichtingen voldoet. Zo zorgt zij voor het beheer en onderhoud van de kwaliteiten waar Droogmakerij de Beemster bekend om staat en draagt zij zoveel mogelijk de UNESCO werelderfgoed status uit
Aandacht voor UNESCO status belangrijk
Zowel op internationaal, nationaal als lokaal niveau is het belangrijk om De Beemster onder de aandacht te brengen. ‘Het is goed om te zien dat er vanuit het project A7/A8 Amsterdam - Hoorn aandacht is voor de UNESCO status van De Beemster en de Stelling van Amsterdam, en dat wij als siteholder van het UNESCO werelderfgoed, maar ook de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op het traject zijn aangesloten’ aldus Janneke. De RCE voert het Nederlandse werelderfgoedbeleid uit en werkt onder andere samen met de provincie aan het beheer en behoud van de Nederlandse werelderfgoederen.
Onderzoek naar aantasting Cultureel Erfgoed
Tijdens de verkenning van het project A7/A8 Amsterdam - Hoorn, de vorige fase, is een Heritage Impact Assessment (HIA) opgesteld. Met dit onderzoek werd gekeken of de weguitbreiding van de A7 de bijzondere waarden van het gebied aantast. Uit dit onderzoekt blijkt dat de effecten beperkt zijn. In de beoordeling van het ontwerp kijkt Rijkswaterstaat kritisch of en welke gevolgen er zijn voor het UNESCO werelderfgoed. Als het nodig is, zal in overleg met RCE opnieuw een HIA worden uitgevoerd. Met het opstellen van het Landschapsplan onderzoekt Rijkswaterstaat ook of het gebied van Droogmakerij de Beemster en de stelling van Amsterdam met inpassingsmaatregelen versterkt kunnen worden.
Combinatie van geometrische patroon en laanbeplanting
Janneke legt uit waarom zij goed voor De Beemster wil zorgen. ‘Het is een ontzettend mooi en bijzonder gebied. Ik blijf het indrukwekkend vinden om op de Ringdijk te staan en dan het landschap in te kijken. Je krijgt dan een goede indruk van de droogmaking door het zicht op het laag liggende landschap en de geometrische verkaveling van De Beemster. Het mooiste vind ik om bijvoorbeeld bij de Volgerweg op de Westdijk te staan. Het geometrische patroon is dan mooi te beleven door de kaarsrechte weg en wordt extra benadrukt door de laanbeplanting langs de wegen. Het is ontzettend knap hoe De Beemster tot stand is gekomen en hoe het landschap sindsdien behouden is gebleven’.
Trots op het landschap
‘De Beemster kent een hechte gemeenschap en zijn er tal van enthousiaste vrijwilligers en ondernemers die wonen en werken in het gebied. Bij de inwoners zijn zoveel mooie verhalen over De Beemster en zie je de trots op het landschap. Om dit met het publiek te delen willen we de kerktoren in Middenbeemster openstellen voor publiek. Vanuit de toren kun je de geometrische structuur van het landschap nog beter zien’ vult Janneke aan.